Een mooie en gebruiksvriendelijke webshop is van essentieel belang voor online verkoopsucces. Gelukkig hoef je daarvoor niet meer dure webdesign trajecten te doorlopen of een team van programmeurs in te huren. 

Je kan met Shopify themes namelijk direct aan de slag. Kies een theme, richt het in en profiteer van gratis verbeteringen en ondersteuning. Er is nauwelijks een verschil te vinden tussen een Shopify theme en een grote bekende webshop.

Er zijn meerdere e-commerce oplossingen die met themes werken, maar het succes van Shopify is voor een groot deel te danken aan de kwaliteit van het aanbod.

Deze themes – ook wel templates of thema’s genoemd – zijn ontworpen door professionele webdesigners en geoptimaliseerd op conversie. Met een goed thema hoef je je dus geen zorgen te maken om conversie optimalisatie, maar kan je je helemaal focussen op het genereren van meer verkeer. En meer verkeer x conversie = meer omzet!

Shopify theme store

Net zoals Apple niet alle iPhone apps zelf ontwikkelt, biedt ook Shopify de mogelijkheid aan derde partijen om themes op de markt te brengen. Hiermee heeft het Canadese e-commerce bedrijf in de afgelopen jaren flink kunnen groeien in kwaliteit en kwantiteit. Inmiddels zijn er in totaal meer dan 600 verschillende gratis en premium themes beschikbaar. Het beursgenoteerde bedrijf biedt het aan in de Shopify theme store en op platformen zoals Themeforest.

Shopify theme store

Shopify themes op Themeforest

Heb je niet het juiste thema kunnen vinden in de Shopify theme store? Neem dan een kijkje op Themeforest. Dit is een onafhankelijke marktplaats waar een breed aanbod van thema’s te vinden is. Niet alleen voor Shopify, maar ook voor andere software zoals WordPress, Drupal, Bigcommerce, Magento, Opencart en Prestashop. Op Themeforest zijn inmiddels meer dan 500 templates te vinden. Er kan makkelijk gefilterd worden op verkopen, categorieën, tags, prijs en beoordelingen.

Shopify themes themeforest

Webshop template kiezen

Er is voor ieder type webshop wel een geschikt thema te vinden. Maar het kan soms toch nog lastig zijn om een thema te kiezen. Er zijn enkele belangrijke elementen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een thema.

 • Webdesign – past dit ontwerp bij mijn merk, huisstijl, producten en klanten?
 • Conversie – is het koopproces duidelijk en gebruiksvriendelijk?
 • Laadtijd –  voor zoekmachine optimalisatie (SEO) en gebruiksvriendelijkheid is het van belang dat de website snel laadt op zowel desktop als mobiel. Test en vergelijk daarom de snelheid met de Google Page Speed Test.
 • Updates – kies een thema die regelmatig wordt onderhouden en verbeterd. Tip: bekijk het logboek om te zien of ze recentelijk en regelmatig updates uitbrengen.
 • Mobielvriendelijkheid – kies een thema dat mobielvriendelijk is, inmiddels komt meer dan 50% van het verkeer van smartphones!
 • Opties – zijn er genoeg opties beschikbaar om het naar wens te configureren?
 • Bouwer – als het geen officiële Shopify theme is, dan is het een derde partij die het heeft ontwikkeld. Doe daarom goed onderzoek naar de ervaring en expertise van de bouwer.

webshop template kiezen

Gratis themes

De meerderheid van de Shopify themes hebben een eenmalige aankoopprijs van $140 – $180. Maar er zijn ook enkele gratis thema’s beschikbaar. Dit zijn officiële Shopify templates die regelmatig worden verbeterd en uitgebreid door het Canadese team. Enkele voorbeelden van gratis themes:

 1. Brooklyn: mooi en minimalistisch, geschikt voor webshops in de modebranche
 2. Supply: perfect voor webshops met elektronica en grote collecties
 3. Jumpstart: gemaakt voor crowdfunding projecten, startups en webshops met 1 of 2 producten
 4. Narrative: zeer geschikt voor producten en merken met een verhaal
 5. Venture: een modern en gebruiksvriendelijk thema voor grote collecties

Brooklyn Shopify theme

Beste Shopify templates

Het is lastig om aan te geven wat de beste Shopify theme is. Dit is afhankelijk van vele factoren. We hebben echter voor meerdere branches een top drie opgesteld op basis van populariteit.

Kunst & Fotografie

 1. Minimal
 2. Parallax
 3. Responsive

Kleding & Mode

 1. Brooklyn
 2. Minimal
 3. Simple

Sieraden & Accessoires

 1. Supply
 2. Debut
 3. Testament

Elektronica

 1. Supply
 2. Jumpstart
 3. Empire

Eten & Drinken

 1. Brooklyn
 2. Blockshop
 3. Venue

Huis & Tuin

 1. Simple
 2. Narrative
 3. Motion

Meubels

 1. Minimal
 2. Debut
 3. Empire

Health & Beauty

 1. Pop
 2. Testament
 3. Pipeline

Sport

 1. Venture
 2. Boundless
 3. Narrative